Nadir elmasların renkli dünyası
Renkli elmaslar 10 bin karatta yalnızca bir oranında doğada bulunabiliyor. Bu nadirlik nedeniyle, normal elmaslardan daha pahalı fiyat etiketine sahip oluyorlar.
Yapısal düzensizlikler, bazı elementler ve radyaysyon, elmasların renk almasına neden olabiliyor. Örneğin, doğal sarı renkli elmaslar, mavi ışığı emen nitrojen içerir.
Mavi elmaslar genellikle, elmasın doğal kristal kafes yapısını kirleten nadir bir element olan eser miktarda bor içerir.
Yeşil elmaslara, kristal yapıdaki karbon atomlarının yerini alan radyasyon neden olur.
Pembe ve kırmızı elmasların rengini nasıl aldığı henüz bilinmiyor. Bir teori, kristal kafesteki bir mutasyonun değerli taşın yapısını değiştirdiğini söylüyor.
Bu günlerde, laboratuvar ortamında da üretilebilen renkli elmaslar daha ucuz olma eğilimindedirler ve bazı durumlarda doğal versiyonları kadar iyi görünebiliyorlar. Bu nedenle, nişan yüzükleri olarak giderek popülaritesini artırıyor.
Renkli taşlar, Renkli Elmas Derecelendirme Sistemi’nin yoğunluğuna göre dokuz farklı seviyede sıralandırılıyor: Faint, Very Light, Light, Fancy Light, Fancy, Fancy Dark, Fancy Deep, Fancy Intense ve Fancy Vivid.
Buna ek olarak, renkli elmaslar üç kritere göre derecelendirilir.
Renk: Pırlantanın ana rengidir.
Doygunluk: Pırlantanın renginin derinliğini ve gücünü tanımlar.
Ton: Pırlantanın ne kadar açık veya koyu olduğunu ifade eder.
Kırmızı elmaslar en nadir olarak kabul edilir. Dünya çapında var olduğu bilinen sadece yirmi ile otuz kadar hakiki kırmızı elmas vardır. Bunların çoğu yarım karat büyüklüğündedir.
Pembe ve mavi elmaslar da oldukça nadirdir. Her yıl sadece 2 ile 4 önemli mavi elmas satışı gerçekleşiyor. Kahverengi, sarı, gri ve siyah elmaslar en yaygın olanlardır.
Renkli elmasların fiyatı, renk yoğunluğuna bağlıdır. Ayrıca, elmasın ikincil bir rengi varsa, genellikle saf renklilerden daha az değerli olacaktır. Bununla birlikte, fiyatı belirleyen 3 önemli unsur daha vardır.
Karat: Boyutundan ziyade ağırlığıyla ilgilidir. Karat ne kadar fazla olursa, genel olarak fiyat o kadar yüksek olur. Yani 0,5 karat renkli elmaslar nispeten uygun fiyatlı iken 3 karat ve üzeri oldukça pahalıdır.
Berraklık: Değerli taşın yapısal mükemmelliği, iç netliği kontrol etmek için 10 bin kat büyütülür.
Kesim: Pırlantanın cilalanma şekli, ışıltısını ve rengini en üst düzeye çıkarabilir. Genellikle renkli elmaslar, en iyi özelliklerini vurgulayan yastık, armut veya radyant şekillerde kesilir.
Doğal renkli elmas fiyatları yaklaşık 77.760₺/karat’tan başlıyor. Turuncu pırlantaların fiyatı 505.440₺/karat, yoğun mavi pırlantaların fiyatı 699,840₺/karat ve açık pembe pırlantaların fiyatı yaklaşık 777,600₺/karattır.
Sentetik pırlantalar, doğal renkli elmaslardan çok daha ucuzdur. Milyarlarca yılda oluşan doğal elmaslara kıyasla, laboratuvar ortamında üretilenler birkaç haftada oluşturulabilir.
Laboratuvar yapımı elmaslar, doğal elmaslarla tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, yüzde 20-40 daha ucuzdurlar.
Meşhur renkli elmaslar
The Symbolic Yellow Diamond 114 karatlık bir elmastır. Tarihin en büyük eski kesim Fancy Vivid sarı pırlantalarından biri, aynı zamanda en nadir sarı elmas rengine sahiptir.
The Orange Diamond, 14,82 karat ağırlığıyla şimdiye kadar açık artırmada satılan en büyük Fancy Vivid turuncu elmastır. Dünyanın en pahalı elmaslarından biri olan bu taş, müzayedede şimdiye kadarki en yüksek karat fiyatı 35,5 milyon dolar ile dünya rekoru sahibidir.
En iyi bilinen kırmızı elmaslardan biri DeYoung Red Diamond’dır. Bu elmas, 5,03 karat ile dünyanın en büyük üçüncü kırmızı elmasıdır ve Smithsonian Enstitüsü’ndeki Mücevher Salonunda halka açık olarak sergilenir. Boston mücevher satıcısı Sidney DeYoung, elması bir bit pazarından granat olarak satın almıştır.
67,50 karatlık yastık kesimli siyah pırlanta olan Black Orloff elması adını Rus Prenses Nadia Vyengin-Orloff’tan alır.
İki taşlı yüzük The Bulgari Blue, 2010 yılında Christe’s New York’ta 15,76 milyon dolara satıldı. Yüzük, 10,95 karat Fancy Vivid mavi elmas ve 9,87 karat G rengi pırlantadan oluşuyor.
Aslen Fransa Kralı XIV. Louis’e ait olan The Hope Diamond, daha sonra Birleşik Krallık Kralı IV. George tarafından satın alındı. 45,52 karatlık bu değerli taş daha sonra adını aldığı Henry Philip Hope tarafından satın alındı ve 1958 yılında Harry Winston Inc. tarafından Smithsonian Enstitüsü’ne bağışlandı.