Rolls-Royce’un ilk tam elektrikli otomobili Spectre tanıtıldı

Rolls-Royce, elektrikli otomobil dünyasına geçişin başlangıcını ilk tam elektikli otomobili Spectre’nin global tanıtımıyla gerçekleştirdi.

Önce bir Rolls-Royce modeli olduğunu hatırlatan elektrikli Spectre, birçok ilk ve yenilikle geliyor. Bir Rolls-Royce’da şimdiye kadar üretilmiş en geniş Pantheon ızgaraya sahip model, 30 saatlik bir tasarım sürecinin ürünü.

Elektrikli model, alüminyum bölümler ve bataryanın otomobil yapısına entegrasyonu sayesinde mimariyi önceki tüm Rolls-Royce’lardan %30 daha sert hale getirildi. 0,25’lik bir sürtünme katsayısına sahip Spectre, aerodinamik açıdan en verimli Rolls-Royce olma özelliğini taşıyor.

Rolls-Royce deneyimini yeni zirvelere taşımaya hedefleyen elektrikli Spectre, dijital mühendislik alanında da yeniiklerle geliyor. Spectre, otomobilde bulunan ve benzeri görülmemiş sayıda işlevi yöneten sinyalden sürekli olarak bilgi alıp işleyebilen olağanüstü bir ‘Decentralised Intelligence’ sisteminden yararlandı.

Spectre iç tasarımı 5.876 adet yıldızla, zarifce aydınlatılmış Starlight Doors adı verilen yıldız kapı ile sunuluyor. Gece teması, Spectre’ın Illuminated Fascia adı verilen aydınlatmalı ön konsol ile devam ediyor.

2023’ün ikinci çeyreğinde tamamlanacak olan son test aşamasına giren Spectre, ön verilere göre; tam şarj ile 520 kilometre yol alabiliyor. 430kW güç aktarma sisteminden 900Nm tork sunan model, 0’dan 100 km/s hıza 4,5 saniyede ulaşabiliyor.

Yeni Spectre ilk sahiplerine 2023 yılının sonunda teslim edilmesi planlanıyor. Elektrikli modelin fiyatlandırılması ise Cullinan ile Phantom modellerinin arasında konumlandırılması bekleniyor.

Elektrikli otomobil dünyasına resmi olarak adımını atan Rolls-Royce, benzinli modellerini aşamalı olarak kaldırarak 2030 yılından sonra sadece elektrikli otomobil üretecek.