5 Bin Dolara Bir Frank Lloyd Wright Evinde Yaşamak Mümkün Mü?

Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanmış özel bir evde 5.000 dolara yaşadığınızı hayal edin. Günümüzde, Frank Lloyd Wright imzalı bir evi bu kadar düşük bir fiyata bulmak mümkün olmayacaktır. Bugün, Frank Lloyd Wright’ın tasarladığı evler genellikle astronomik fiyat etiketleriyle satılmaktadır ve birçok insan için erişilemezdir.

1937’de Herbert Jacobs, Frank Lloyd Wright’a meydan okuyarak sadece 5.000 dolara bir ev tasarlamasını istemişti. Wright, bu meydan okumayı kabul etti ve sonunda Herbert ve eşine yaklaşık 100.000 doların modern zaman eşdeğeri olan bir ev teslim etti. Bu ev, basit bir tasarıma sahip olmasına rağmen doğayla bağlantısını koruyan bir L şeklindeki yapıdır.

Ev, Wright’ın imzası olan “compression and release” (sıkıştır ve serbest bırak) özelliğiyle tasarlanmıştı. Dar koridordan geçtikten sonra, alan genişleyerek oturma odasına doğru açılıyor. Wright, doğal alan varyasyonları kullanarak farklı oturma alanlarını ve bir çalışma alanını ayırmayı planladı. Evde yerleşik kitaplıklar, yerden tavana pencereler ve 90 derecelik geometrisiyle dikkat çeken unsurlar bulunuyor.

Evin yemek alanı, pencerelerin altındaki bir girintide bulunuyor ve yaşam alanına açılıyor. Cep mutfağı ise tuğla şöminenin arkasında konumlanıyor. Yatak odaları ve çalışma odası ise arka bahçeye açılan geniş açıklıklarla birlikte evin doğal ve samimi atmosferini sürdürüyor.

Herbert ve Katherine Jacobs, evlerini sevdiler ve bir süre keyifle yaşadılar. Ancak aileleri büyüdükçe daha fazla alana ihtiyaç duyduklarından, Frank Lloyd Wright ikinci bir ev tasarladı.

Herbert ve Katherine Jacobs House, 2019 itibariyle UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Bu ev, özel bir konut olduğu için halka açık turlara açık değildir, ancak Frank Lloyd Wright’ın tasarladığı diğer evlerle birlikte bir koleksiyon içinde bulunmaktadır.